Luchtdicht bouwen

   

Woningen moeten tegenwoordig voldoen aan de hoogste normen op het gebied van energie-efficiëntie. Een energiezuinige woning betekent zowel een goede isolatie als een goede ventilatie. Zwakke punten in de ventilatie, zoals scheuren, kieren en spleten, zogenaamde luchtlekken, zijn synoniem van energieverlies, condensatie- en vochtproblemen. Bovendien halen ze het E-peil van je woning naar beneden.

 
     

Energie efficiëntie

   

Alleen door luchtdicht te bouwen blijft de warme lucht binnen en de koude buiten. Op die manier verhoog je niet alleen het wooncomfort en welzijn, maar ook de energie efficiëntie met een lagere verwarmingsfactuur als resultaat. Luchtdicht bouwen betekent dus een luchtdichte bouwschil, zonder ongewenste uitwisseling van binnen- en buitenlucht via scheuren, kieren en spleten. Vaak kan je zelf een koude luchtstroom voelen, bijvoorbeeld met de hulp van een kaars.

 
     

Blowerdoortest

Voor een nauwkeurige analyse van alle probleemzones, is het wel aan te raden een 'blower-doortest' te laten uitvoeren zo gauw je woning klaar is. Deze luchtdichtheidstest spoort alle luchtlekken op en gaat de kwaliteit van de luchtdichte afwerking van de woning na. Elke energiedeskundige in het bezit van een blowerdoor toestel, mag deze luchtdichtheidsmetingen uitvoeren. De kostprijs kan variëren tussen de 300 tot 450 euro afhankelijk van het type woning of appartement.

 
     

Ventilatie

Niet alleen een goede isolatie, ook een optimale ventilatie garandeert een voldoende toevoer van verse lucht voor de bewoners en verbrandingstoestellen, houdt de binnenluchtkwaliteit op peil en verlaagt de kans op condensatie en schimmelvorming. Bewoners, huisdieren en planten zorgen voor een permanente vochtuitstoot binnenshuis. Tijdens de koude periodes, als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur, beweegt het vocht zich samen met de warme lucht naar de buitenwand van het gebouw. Het dringt binnen in de scheuren, kieren en spleten van de constructie en condenseert er. De enige manier om dit tegen te gaan is dus een luchtdichte bouwschil.

Meer weten over luchtdicht bouwen? Neem contact met ons voor professioneel advies.